הכרה מוקדמת בבריאות הנפש
זיהוי סימני אזהרה מוקדמים של מחלות נפש
(נלקח מהאתר המקוון של האגודה הפסיכיאטרית האמריקאית)
מחלות נפש עיקריות כגון סכיזופרניה או הפרעה דו קוטבית מופיעות רק לעתים רחוקות "משום מקום". לרוב בני משפחה, חברים, מורים או יחידים מכירים בעצמם ש"משהו לא ממש בסדר" בחשיבה, ברגשות או בהתנהגות שלהם לפני שאחת מהמחלות הללו מופיעה במלואה.
קבלת מידע על התפתחות סימפטומים, או סימני אזהרה מוקדמים, יכולה להוביל להתערבות שיכולה לעזור להפחית את חומרת המחלה. יתכן ואף ניתן לעכב או למנוע מחלת נפש גדולה לחלוטין.
מהם הסימנים והתסמינים שיש לדאוג מהם?
אם כמה מהדברים הבאים מתרחשים, עלול להתפתח מצב חמור.
נסיגה חברתית לאחרונה ואובדן עניין באחרים.
ירידה חריגה בתפקוד, במיוחד בבית הספר או בעבודה, כגון הפסקת ספורט, כישלון בלימודים או קושי ביצוע משימות מוכרות.
בעיות בריכוז, בזיכרון או במחשבה ובדיבור לוגיים שקשה להסביר.
רגישות מוגברת למראות, צלילים, ריחות או מגע; הימנעות ממצבים מעוררי יתר.
אובדן יוזמה או רצון להשתתף בכל פעילות; אדישות.
תחושה עמומה של ניתוק מעצמו או מהסביבה; תחושה של חוסר מציאות.
אמונות חריגות או מוגזמות לגבי כוחות אישיים להבנת משמעויות או השפעה על אירועים; לא הגיוני או חשיבה "קסומה" אופיינית לילדות אצל מבוגר.
פחד או חשדנות כלפי אחרים או תחושת עצבים חזקה.
התנהגות לא אופיינית, מוזרה.
שינויים דרמטיים בשינה ובתיאבון או הידרדרות בהיגיינה האישית.
שינויים מהירים או דרמטיים ברגשות או "שינויים במצב הרוח".
אחד או שניים מהתסמינים הללו אינם יכולים לחזות מחלת נפש. אבל אדם שחווה כמה ביחד שגורמים לבעיות חמורות ביכולת שלו ללמוד, לעבוד או להתייחס לאחרים צריך להיראות על ידי איש מקצוע בתחום בריאות הנפש. מדריכים, מורים או חברים לכיתה הם לרוב הראשונים שמבחינים בסימפטומים.
מחשבות או ניסיונות אובדניים ומחשבות אלימות או רצח בצורה מוזרה דורשות התייחסות מיידית.
ללא טיפול, הסימפטומים המוקדמים הללו עלולים להתקדם לאפיזודה פסיכוטית. כלומר, הפרט עלול לפתח אמונות לא רציונליות (אשליות), הפרעות חמורות בתפיסה (הזיות), ומפרעות מחשבה ודיבור, או לצאת מכלל קשר עם המציאות. אפיזודה פסיכוטית יכולה להתפתח בהדרגה מאוד ועלולה להישאר ללא טיפול לפרקי זמן ממושכים.
בושה, פחד, הכחשה וגורמים אחרים לרוב מונעים מיחידים או ממשפחותיהם לפנות לעזרה, למרות שהופעת תסמינים אלו כבר בשנות העשרה אינה נגרמת מהורות גרועה. אבל יש עזרה וטיפולים במחלות נפש גדולות יעילים יותר מאי פעם.
מתי צריך להתחיל טיפול?
למעלה מעשור של מחקר במרכזים ברחבי העולם הראה שהתערבות מוקדמת יכולה לעיתים קרובות למנוע אפיזודה פסיכוטית ראשונה ואשפוז. גם אם אדם עדיין לא מראה סימנים ברורים של מחלת נפש הניתנת לאבחון, תסמיני האזהרה המוקדמים הללו של "דגל אדום" יכולים להיות מפחידים ומפריעים.
הסיכון המינימלי בהתחלת טיפול עוד לפני הופעת מחלת נפש בצורתה המלאה, הניתנת לאבחון, עולה על מידת המצוקה שאדם ומשפחתו עלולים לחוות כבר בזמן הפניה לבדיקת בריאות הנפש.
לכל הפחות, האדם המושפע צריך:
יש הערכה אבחנתית על ידי איש מקצוע מיומן;
להתחנך לגבי מחלות נפש וסימנים ותסמינים שיש לשים לב אליהם;
לקבל ייעוץ תומך על חיי היומיום ואסטרטגיות לניהול מתח; ו
להיות במעקב צמוד אחר מצבים הדורשים טיפול אינטנסיבי יותר.
בני המשפחה הם שותפים מוערכים וצריכים להיות מעורבים בטיפול במידת האפשר. מעורבות משפחתית מתמשכת עשויה להיות חיונית כאשר אדם טרם קיבל את הצורך בטיפול.
יש להעריך בקפידה את מצבו של כל אדם והטיפול צריך להיות אינדיבידואלי. טיפול תרופתי עשוי להיות שימושי בהפחתת תסמינים מסוימים. לעתים קרובות, הטיפול הטוב ביותר כולל גם טיפול תרופתי וגם סוג כלשהו של טיפול בדיבור.
חינוך על מחלות נפש ועל מה שקורה במוח יכול לעזור לאנשים ולמשפחות להבין את המשמעות של התסמינים, כיצד מחלה עלולה להתפתח ומה ניתן לעשות כדי לעזור. לדוגמה, משפחות יכולות ללמוד את התפקיד המזיק שלחץ יכול למלא בהאצת הסימפטומים, ודרכים להפחתה.
ייעוץ פרטני ומשפחתי מתמשך, תמיכה מקצועית וחינוכית, השתתפות בקבוצה רב-משפחתית לפתרון בעיות וטיפול תרופתי במידת הצורך, כולם יכולים להיות מרכיבים רבי עוצמה של טיפול מקיף למניעת תסמינים מוקדמים מלהתפתח למחלה קשה.
בדיוק כמו עם מחלות רפואיות אחרות, התערבות מוקדמת יכולה לעשות הבדל מכריע במניעת מה שעלול להפוך להפרעה פסיכיאטרית לכל החיים ועלולה להשבית.